15 november 2021

Vernix


Veel baby’s worden geboren met een vettig, wit laagje op hun huid: vernix. Maar wat is dit eigenlijk en wat is de functie van deze laag? En waarom is het goed om het nog even te laten zitten en je baby niet meteen te wassen?


Wat is vernix?
Vernix is een vettig, wit laagje waarmee de huid van je baby in de baarmoeder wordt bedekt. Het bestaat onder andere uit dode huidcellen, eiwitten en vet. Deze huidsmeer ontstaat vanaf de twintigste week van de zwangerschap. De wetenschappelijke naam is vernix caseosa. Dat betekent in het Latijn ‘vernis’ en caseosa ‘kaas’. Vernix heeft belangrijke functies: zo beschermt het de babyhuid tegen het vruchtwater en houdt het de huid soepel. Hoeveel er nog van dit laagje te zien is op de huid van je baby na de bevalling, is afhankelijk van wanneer en hoe je baby wordt geboren.


Vernix wordt vanaf de twintigste zwangerschapsweek gevormd. Het bestaat uit 80 procent water, 10 procent vetten en 10 procent eiwitten. De vetten worden voor een deel door de talgklieren geproduceerd die bij een ongeboren baby relatief actief zijn. Dit witte laagje beschermt de tere babyhuid in de buik tegen de ammoniakzuren in het vruchtwater, houdt de huid soepel en helpt infecties te voorkomen. Zou deze laag de huid niet beschermen, dan zou je kind geboren worden met een droge, rimpelige huid. Het is dus aan vernix te danken dat baby’s worden geboren met een perzikzacht babyhuidje. Ook dient het als een soort isolatielaag: het zorgt ervoor dat je baby zijn temperatuur kan vasthouden in de baarmoeder.


Vernix en de bevalling
Het witte laagje op de huid van je baby speelt ook een rol bij de bevalling. Het zorgt ervoor dat je kind glibberig is, wat helpt bij de geboorte. Toch zit lang niet elke baby helemaal onder het laagje als hij wordt geboren. Het witte laagje wordt in de laatste weken van de zwangerschap beetje bij beetje door de huid opgenomen. Wordt je kind later geboren dan de uitgerekende datum, dan zal hij minder vernix op zijn huid hebben zitten dan een baby die juist vroeger is geboren. Ben je prematuur bevallen? Vernix ontstaat pas na de twintigste week van je zwangerschap. Premature baby’s worden dan ook geboren zonder of met nauwelijks vernix. Baby’s die worden geboren via een keizersnede hebben vaak meer vernix op hun huid zitten, dan baby’s die op de ‘natuurlijke’ wijze worden geboren.


Witte laagje laten zitten.
Het ziet er misschien niet zo fris en fotogeniek uit, toch is het verstandig om je kind niet meteen helemaal schoon te maken na de bevalling. Het laagje vernix heeft na de bevalling een antibacteriële werking die goed is voor je baby. Is je baby niet bedekt met witte of lichtgrijze vernix, maar is het gelig of groen? Je baby heeft waarschijnlijk in het vruchtwater gepoept. In dat geval kun je je kind beter wél meteen schoonmaken. Nog een reden om je kind niet meteen schoon te maken: volgens sommige onderzoekers triggert de geur van vernix bij ouders een hormoon dat ervoor zorgt dat ze instant van hun baby houden.


Liefs Cynthia

menu-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram