1 maart 2021

Wat is een rebozo !?

Rebozo tijdens zwangerschap en bevalling

Een rebozo is een massagedoek die overgewaaid is uit Mexico en Guatemala. Met dit geweven doek kun je allerlei massagetechnieken toepassen. Bijvoorbeeld om bekkenklachten en weeënpijn te verlichten. Of gewoon om lekker te ontspannen.

Wat is een rebozo?

Rebozo is Spaans voor doek of sjaal. Het is een langwerpige omslagdoek van geweven katoen. Die je als buikband of draagdoek voor je baby kunt gebruiken, maar ook als ‘massagedoek’. Op het platteland in Mexico en Guatemala worden zwangere vrouwen hiermee traditioneel behandeld bij de vroedvrouw. Ook bij bevallingen wordt de doek op allerlei manieren ingezet. Omdat de technieken vrij simpel zijn en goed werken, wordt de rebozo ook in de rest van de wereld steeds bekender. Veel doula’s, zwangerschapsdocenten en sommige verloskundigen werken inmiddels met rebozo-technieken.

Masseren met de rebozo

Technieken worden aangeleerd om de spieren en bindweefsel te ontspannen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door de doek om verschillende delen van het lichaam te vouwen en die ritmisch te schudden, wiegen of schommelen. Dit kan in allerlei houdingen, zoals staand, zittend, liggend of op handen en knieën. Het deel van je lichaam dat in de doek ‘hangt’ kun je helemaal loslaten en het ondersteunde wiegen of schommelen zorgt voor een diepe ontspanning.

Zwangere vrouwen vinden het vaak een verademing als een ander hun zware buik even voor ze draagt, door hem voorzichtig een stukje op te tillen in de rebozo. De massagetechnieken met de rebozo kunnen helpen bij bekkenklachtenrugpijn en harde buiken. De spieren worden voorzichtig losgemaakt door te schudden en wiegen met de doek. Een complete lichaamsmassage kan ook: er liggen dan meerdere doeken op een rij waar de vrouw op mag gaan liggen, waarna telkens een deel van haar lichaam wordt gewiegd en ingepakt. Dit ontspant fysiek, maar veel vrouwen vinden het ook mentaal rustgevend om zich letterlijk even helemaal over te geven, te laten dragen en omhuld te zijn. Voor niet-zwangere vrouwen, mannen en kinderen is dit trouwens ook heel fijn.

Rebozo, voor en tijdens de bevalling

Rebozo-massage ontspant de lage rug, het bekken en de bekkenbodemspieren en kan hierdoor tijdens de bevalling een ontspannen gevoel geven en weeënpijn verlichten. Ook kan het ervoor zorgen dat de ontsluiting soepeler gaat. Het ontspannen gevoel kan het bovendien makkelijker maken om je over te geven aan de weeën en de weeën effectiever maken. Er zijn ook speciale technieken om baby’s die niet in de ideale positie liggen voor de geboorte een beetje bij te draaien. Bij baby’s in stuitligging vergroot dit de kans dat ze met hun hoofd naar beneden gaan liggen, mits je er op tijd mee begint. Doordat de buik en de banden waarmee de baarmoeder aan het bekken vastzit ontspannen en soepeler worden, ontstaat er meer bewegingsruimte voor de baby

menu-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram