1 december 2020

Doula / zwangerschaps-en bevallingscoach

Wat houdt dat precies in een Doula zijn en een zwangerschapsbegeleiding, want het ziet er zo geweldig uit wat je allemaal doet! (Man man man neem op men woord dat dit echt mega geweldig is wat ik doe)

Nu laten we heel eerlijk zijn…als ik geen tijd of zin heb om mijn hele uitleg te doen, geef ik daar een beknopt antwoord op. Ik ben zwangerschaps-en bevallingscoach. Voor meer informatie kunt u op mijn website terecht. Een beetje grof, maar als ik mijn PRACH-TIG beroep aan iedereen zou moeten uitleggen, zouden mijn dagen langer dan 24 uur duren, wat nu al het geval is.

Graag een kijkje in “Het leven van een Doula”? 
Here we go! 

Hoe gaat jou tocht eruit om te zoeken naar de juiste Doula?

Meestal nemen mama’s-in-spe contact op met mij via mail of Messenger. Ik zeg wel mama’s-in-spe! Want papa’s-in-spe zijn iets moeilijker te overtuigen…  
Ze boeken dus hun eerste afspraak, het kennismakingsgesprek!
Echt open en spontaan begin ik aan het gesprek.
Heel snel weet een koppel of ze al dan niet door mij (of een andere Doula/zelfstandig vroedvrouw) begeleid willen worden, het moet gewoon “klikken” langs BEIDE kanten uiteraard. Zo’n kennismakingsgesprek kan wel een uur of twee duren. Ik stel me eerst even voor en geef een duidelijke uitleg over mijn takenpakket als Doula en wat een zwangerschapsbegeleiding inhoud, maar hier komt het…

Het gaat niet over mij maar over JULLIE!

Wat verwachten jullie van een doula / zwangerschapsbegeleiding?

Waarom heeft u mij gecontacteerd? Wat weet u van een Doula? Wat wenst u, wat verwachten jullie van mij tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode? Werd u door een kennis, vroedvrouw of gynaecoloog doorgestuurd of heeft u mij simpelweg via Facebook of Instagram leren kennen? De REDEN waarom jullie mij als Doula kiezen is cruciaal. Mijn job is om mij zo snel mogelijk aan te passen aan jullie wensen en behoeftes. Jullie zo goed mogelijk te informeren en begeleiden. Soms wenst een mama iets heel specifieks zoals een onderwaterbevalling, maar niet alle ziekenhuizen noch gynaecologen staan daar voor open…
Het is dus ook mijn taak om dit aan het koppel door te geven, zodat ze het eventueel met hun gynaecoloog op voorhand kunnen bespreken. Na een uur of 2 hebben we al uitgebreid kennis gemaakt en hebben jullie tijd om erover na te denken…SPANNEND!

Hoe samenwerken met een doula?

Om zowel het jullie als mezelf te beschermen wordt er een contract ondertekend.
Hoe bedoel je Cynthia om “jullie” te beschermen?
Wel, hierbij geef ik jullie een eenvoudig voorbeeld.
Als ik ziek ben, wat dan wil je dan een back-up die dan alle info doorkrijgt of wens je liever zonder back-up te bevallen. Als ik hiervoor geen document laat ondertekenen dan kan er in he slechtste geval wel een misverstand komen en dat wil ik niet.
Of...


Wensen jullie dat ik foto’s maak tijdens de arbeid en bevalling boeven op de zwangerschapsbegeleiding, heb ik jullie schriftelijke toestemming nodig om die op Social media of op mijn website te mogen gebruiken. Meestal geven mama's hun toestemming pas na de bevalling omdat ze de foto’s eerst willen bekijken en die dan zelf uitkiezen. De ene wilt graag de taboe doorbreken en laat de foto's openbaar gebruiken, de andere wil dit helemaal privé houden…
Of...
Zouden jullie van gedachten veranderen, dan kan dit nog tot 2 maanden voor de uitgerekende datum.

Eens we het contract helemaal overlopen en afgesloten hebben, ben ik officieel jullie Doula! 

Doula praktisch

Dit wil zeggen dat ik continu bereikbaar ben, wat jullie vragen of onzekerheden mogen zijn. Ik ben vaak degene die als eerste het goed maar ook soms slecht nieuws te horen krijg. Een positieve of negatieve zwangerschapstest, een eerste echo, de resultaten van de Nipt test, gender reveals, de reactie van grote broer of zus krijg ik vaak ook te zien…
Ik ben ook degene die als eerste gebeld wordt als jullie wat stoom moeten afblazen of raad nodig hebben…maar ook andersom! Jullie horen me ook wel eens zagen, dit is juist het punt! Onze ervaringen delen, samen lachen, samen huilen…


Onze relatie wordt steeds intiemer, we leren elkaar steeds beter kennen, waardoor ik de dag van de bevalling niet enkel een coach ben…maar uw vertrouwenspersoon. Ik ken jullie door en door.
Mama’s herkennen mijn stem en worden daar rustig van.
Wat heeft ze juist nodig?
Ruimte, aanraking, aanmoediging, geruststelling, een andere houding aannemen, heeft ze dorst, is ze te warm of juist te koud aangekleed, hoe voelt de papa zich, heeft die al ondertussen iets gegeten of gedronken, hoe kan ik die zoveel mogelijk betrekken, wat kan die van mij overnemen, oh…Hier moet ik nog snel een foto van trekken!
Multitasking dus 

En dan komt het moment van de waanzinnigste zinnen die je als Doula van een mama’s te horen krijgt…
Ik wil een epidurale! (bij volledige ontsluiting) Haal die baby eruit! No YOU push! Die baby komt langs de andere kant uit! Of iets in een andere taal die niet bepaald beleefd klinkt…
Meestal is het dan hoog tijd om op het rood knopje te drukken!

De vroedvrouwen alsook de gynaecoloog nemen het dan volledig van mij over en krijg ik de kans om mijn fototoestel boven te halen om het mooiste moment van jullie leven op beeld te brengen…

Een Doula is dus veel meer dan een coach en dus die zwangerschapsbegeleiding is zeker geen luxe…

Bracke Cynthia DoulaGraaf
menu-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram