1 november 2020

Vroedvrouw vs. Doula

Heb je wel eens van een Doula gehoord? En weet je eigenlijk wat het verschil is tussen een Doula en een vroedvrouw? Ik leg het even voor je uit.

Wat doet een verloskundige?

Een vroedvrouw is medisch geschoold. Ze begeleidt je voor, tijdens en na de bevalling. Ze zou je moeten inlicht over elk onderzoek en geeft je medische adviezen. Tijdens je zwangerschap ga je zo’n 10 tot 14 keer bij haar langs voor controle, tenzij jij steeds bij de niet terugbetaalde gynaecoloog gaat. Ook is het handig om (samen met je partner) jullie geboortewens door te nemen met jou vroedvrouw. Hierin staat wat je wensen zijn tijdens de bevalling en de periode meteen erna.

Tijdens je bevalling ondersteunt de vroedvrouw je en is ze bevoegd je medisch te controleren. Ook gaat ze eventueel in overleg met zorgverleners in het ziekenhuis zoals de gynaecoloog of de vroedvrouwen van de volgende shift. Bij een thuisbevalling zal dit samen met de collega vroedvrouw zijn.

In de eerste 7 tot 10 dagen na de bevalling komt de zelfstandig vroedvrouw bij je langs om jou en je kind te controleren. Samen met jou eventuele kraamhulp houdt ze de gezondheid van jou en je kindje in de gaten. De vroedvrouw doet ook de een hielprik bij je baby, volgt de groei en het gewichtje op.

Deze ondersteuning geldt tot 1 jaar na de geboorte of gedurende de volledige borstvoedingsperiode. De kraamperiode omvat slechts de eerste periode van 6 weken na je bevalling. Het meest intensieve deel van hun begeleiding stopt vaak hier. Het is echter goed mogelijk dat je ook na die periode nog vragen hebt, of dat je graag verdere begeleiding wil van een vroedvrouw.
Onze vroedvrouwen kunnen je advies geven over de slaap van je baby, overschakelen naar andere voeding, opnieuw gaan werken, reflux en nog veel meer. Gedurende het eerste levensjaar van jullie kindje heb je een aantal terugbetaalde bezoeken van de vroedvrouw. Indien deze niet voldoende zijn, kunnen we mits voorschrift van een arts deze bezoeken aanvullen. Jullie vroedvrouw zal tijdig melden wanneer een voorschrift nodig zal zijn.

Wat doet een Doula?

Een Doula kun je het beste omschrijven als een zwangerschaps- en bevallingscoach. Zij neemt als het ware het niet-medische vlak voor haar rekening en begeleidt je zowel emotioneel als fysiek. In de periode voor je bevalling maak je kennis met haar om te zien of er een klik is. Ze kan eventueel met je meegaan naar de reguliere bezoekjes aan de vroedvrouw, maar dat hoeft niet als je dat liever niet wil.

De vroedvrouw leert jou technieken aan om de baby lekker naar de juiste richting te laten draaien, of te laten zakken. Zij leert jou en je partner aan wat aangenaam kan zijn om samen te doen tijdens de arbeid, zal samen verder gaan met jullie op jullie geboorte wensen. De vroedvrouw is dag en nacht bereikbaar voor jullie en vlak voor je bevalling bespreken jullie nog alles even over je bevalling door en wat precies de rol van de Doula zal zijn tijdens je bevalling.

Tijdens de bevalling is ze continu aanwezig en helpt waar nodig is. Zo kan ze technieken met je delen waardoor de pijn verlicht, je rug masseren, je geboortewensen in de gaten houden en eventueel voor je opkomen bij artsen als die daarvan willen afwijken en jezelf niet in staat bent om een weerwoord te geven. Ook is ze er om je partner ondersteuning te geven en hem een handje te helpen zodat hij zich nuttig voelt tijdens dit uniek moment voor jullie 2.

Ook na de geboorte van je kind komt de Doula eventueel meerdere keren langs om te kijken hoe het met je gaat en om je eventueel advies te geven. Al is het maar even om je hart te luchten en een luisterend oor aan te bieden. Voor jullie een nachtje te laten doorslapen of wat ook waar jij op dat moment even nood aan hebt.

Vroedvrouw en een Doula samen aan het werk met dezelfde visie is dan natuurlijk echt wel TOP!

menu-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram