11 mei 2020

Wat zit er in men Doula tas ?

Als je ooit een doula aan het werk hebt gezien, heb je ze waarschijnlijk op het juiste moment een onwaarschijnlijk simpel voorwerp uit haar tas zien trekken om te gebruiken bij haar mama in arbeid. Bijna elke doula heeft al een ​​tas vol tips en tricks om bevallende mama's en haar partner te ondersteunen. Elke doula geeft de voorkeur aan sommige tips en tricks terwijl een andere doula een andere voorkeur heeft van oefeningen. Ook ik heb dit, als je in men doula tas piept, dan piep je ook in men persoonlijke zelve! Want ik leg hierin een groot deel van mezelf. Lees verder als je graag al een deel van mijn belangrijkste items in mijn huidige doula-tas wil leren kennen en ontdekken.

Voor bevallingen

 • Mijn rebozo doek! Ik heb deze wonderdoek altijd bij de hand als ik met zwangere mama's bezig ben, zeker in het begin van hun arbeid voordat ze gaan bevallen.
 • Een massagebal om de drukpunten te gaan behandelen. Mijn roze is als een tennisbal met een upgrade.
 • Spullen voor de temperatuur te regelen, zoals een washandje voor koud water en een hotpack voor de warmte. Ik gebruik ook een draagbare ventilator voor die echt zweterige momenten die we niet met een washandje te baas kunnen.
 • Essentiële oliën voor ontspanning (lavendel), misselijkheid (pepermunt) en energie (Scharlei). Een paar druppels van deze oliën zitten in een neusstick, zo kunnen zo ook direct dicht wannner je er genoeg van krijgt. Ze kunnen de geest en het lichaam echt helpen samenwerken tijdens intense momenten. Ik gebruik hiervoor steevast de olieen van Oshadi.
 • Affirmaties kaarten, in het bijzonder mijn zelf gemaakte prachtige kaarten die ook mij doorheen mijn bevalling hebben geholpen.
 • Peanut bal om jou bekken nog meer klaar te maken en zo kunnen jou benen gaan rusten, dit kan enkel in de vroege fase.

Voor mezelf

De andere spullen in men tas zijn om voor mezelf te zorgen, zodat ik op volle toeren jou kan ondersteunen door de ups en downs (en misschien wel een lange, hobbelige weg).

 • Toilettasje met deodorant, een tandenborstel en gezichtsdoekjes. We zijn allemaal in elkaars nabijheid, dus ik vind het fijn dat ik mezelf af en toe even kan verfrissen (ontsmettingsgel is mijn favorietje)! Ook na het ondersteunen van de hele nacht arbeid, voelt het super verfrissend om je tanden in de ochtend te poetsen.
 • Eten, veel eten! Liefst vol eiwitten en voedingsstoffen om me op de been te houden. Ik zorg ervoor dat ik keuze genoeg heb, aangezien ik Ketogeen eet is het niet makkelijk om in ziekenhuizen iets te vinden dat ik mag eten. Ik kies hier dan ook vooral voor de proteïne bars, omdat deze weinig plaats innemen en heel rijk zijn.
 • Water, het is zo belangrijk dat je veel hydrateert, ik zeg dit niet alleen tegen de mama's en partners. Maar zelfs moet ik ook echt veel water drinken. Als mijn water op is zal ik altijd gaan bij vullen in de gang.
 • Propere kledij, als het echt heel lang duurt en het is warm heb ik toch graag iets bij me om even vers te zijn 🙂
 • Promomateriaal, ja klopt ik heb steeds flyers en visitekaartjes bij me... Je weet nooit wie je tegenkomt, toch? 😉

Dat is het zo een beetje! Deze lijst is misschien eenvoudig en lijkt niet zo lang, toch vind ik dat het de belangrijkste tastbare items omvat die ik nodig heb om mijn werk effectief te kunnen doen. Veel belangrijker dan washandjes en proteïne bars zijn echter niet. De dingen die ik altijd bij heb en deel met de mama's en partners in arbeid zijn: mijn stem, voor geruststellend; mijn handen, voor het knijpen; mijn glimlach, voor aanmoediging. Dit is misschien zelf nog het allerbelangrijkste en deze vergeet ik nooit 😉

Maar kom zeg nu zelf, een mooie en geruststellende lach doet geen pijn!

menu-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram